Boeken

Mijn groene vingers schreven vele columns en blogs voor diverse kranten en magazines, zoals Roots en Buitenleven. Een compilatie van de leukste blogs zijn gebundeld in ‘Oog in oog met de boswachter’. Vrije oogst was mijn debuutroman in 2022, gevolgd door een thriller Moord in het derde dingspil 2023. En mijn vierde boek gaat over de discussie wolven in Nederland en draagt de titel Wolf en maatschappij. 

‘Wolf en maatschappij'

Dit boek beschrijft de soms onwennige relatie tussen mens en natuur. Het geeft antwoord op de meest gestelde vragen die leven in onze samenleving over wolven, hun wettelijke bescherming, de risico’s voor mensen met hun landbouwhuisdieren en neemt een duik in de ontstaansgeschiedenis van sprookjes met wolven in de hoofdrol. Wolven zijn weer terug in ons land en hebben een plek ingenomen in onze maatschappij. Onze denkwijze over dieren, dierenwelzijn en over hun rechten is sterk veranderd. In de Wet dieren staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. Dieren hebben dus een eigen waarde en dit is pas vrij recent bij wet geregeld.

 

Ik heb dit boek geschreven voor zowel voor- als tegenstanders van de wolf, maar ook voor bestuurders, houders van dieren en politici.

Ik hoop dan ook met dit boek een brug te kunnen slaan in het soms felle debat tussen de voor- en tegenstanders van wolven en dat het mag aanzetten tot meer wederzijds begrip en respect!

 

ISBN 978-90-833397-8-8                  Prijs € 17,50- (excl. verzendkosten)

We hebben gekozen voor een FSC gecertificeerd bedrijf voor het drukken van deze boeken tegen een zo laag mogelijke milieubelasting.

Wolf en maatschappij is hier verkrijgbaar in de leukste grasduin boekenwinkel van Nederland. Geluksvogels, een avonturenwinkel die zich bevindt in de prachtige hanzestad Zutphen. De moeite waard om eens een kijkje te nemen. Met lege handen naar huis gaan is onmogelijk.

 

 

Mocht je in Ermelo zijn, dan is het boek ook te vinden in de leuke 'meer dan boekenwinkel' De Boekverkoopers Riemer en Walinga in de stationsstraat.


WAT VINDEN ANDEREN VAN DIT BOEK?

Hebban - voor lezers door lezers

Het boek neemt ons mee naar het "Nederland" van de Middeleeuwen: hoe ging de maatschappij toen met de aanwezigheid van de wolf om? Wat waren de factoren die bijdroegen aan het feit dat in 1897 de laatste wolf in Nederland werd doodgeschoten? Hoe zijn die natuurlijke omstandigheden in de afgelopen 125 jaar veranderd? Maakt het daarbij uit dat we nu niet meer met 6 miljoen mensen zijn, maar met 18 miljoen?
Op al dit soort vragen, geeft dit boek een feitelijk onderbouwd antwoord. ... (lees
hier de volledige recensie)

Dierenblogger.nl

Hoog tijd om de kennis over wolven (en andere in het wild levende dieren) te herijken.”  (lees hier de volledige recensie)

Recensie op Facebook

'Wolven? Ze blijven een doorlopend punt van discussie. Wel of niet, fout of goed, ieder zijn mening. In het boek Wolf & Maatschappij legt André Donker helder de historie en de mogelijke toekomt van de wolf in onze drukke samenleving uit. Of je nou jager, boer, stadser of plattelander bent, dit boek is zeker de moeite waard het te lezen. Zelf heb ik best wel veel in dit boek getroffen waarvan ik geen benul had en me behoorlijk verbaasde. Blij de kennis in dit boek te hebben meegekregen. Bertus'


‘Moord in het derde dingspil'

Een serie moordenaar teistert het Drentse platteland
Geen zorgen, het is fictie!
Als je denkt aan het rustige Drenthe, dan denk je misschien niet zo snel aan een actieve moordenaar. Maar dat zal na het lezen van het nieuwste boek van André Donker permanent veranderen. Zelf woonde en werkte hij de helft van zijn leven in de gemeente Westerveld, het feitelijke decor van zijn verhaal.

Laat je deze zomer meeslepen in een super spannend cultuurhistorisch verhaal, gestoken in een modern jasje.

Dit is lang niet de eerste verschijning van de tegenwoordig op de Veluwe wonende André Donker, maar wel zijn eerste thriller. Een origineel, maar ook herkenbaar verhaal wat absoluut naar meer smaakt. Op vrijdag 28 juli verschijnt zijn nieuwste boek met de titel, 'Moord in het derde dingspil'.

Deze thriller wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.   ISBN 978-94-646-8891-7

WAT VINDEN ANDEREN VAN DIT BOEK?

Hebban - voor lezers door lezers

Het boek wordt op de kaft aangeduid als een thriller, maar als notoire niet-thriller-lezer vond ik dit een zeer leesbaar boek. De spanning bleef draaglijk, gruwelijke martelingen werden summier aangestipt, maar niet breed uitgemeten en de nadruk lag vooral op de opsporingsactiviteiten en het ... (lees hier de volledige recensie)

Evert ten Napel, sport- en tv verslaggever 

“Heel spannend en een verrassend einde.”

Bas Muijs, acteur en presentator 

“Ik heb gesmuld van dit wurgend spannende moordverhaal.”

Boekscout reviews

Lees hier de reviews van lezers bij mijn uitgever

Recensie op Facebook

'Ik heb genoten en gesnotterd. Dit blijft nog wel even hangen in mijn lijf. Het was ook spannend om te zien hoe het zich allemaal ontwikkelde. Mooi ook om te zien hoe je teams wel en niet moet leiden om tot goede resultaten kan komen. Ik las het boek met jou in mijn achterhoofd, voorzover als ik jou ken ademt het boek ook "André" uit. Dus bij gelegenheid graag een krabbel.  Peter'


‘Vrije oogst’

Vorig jaar verscheen mijn spannende roman ‘Vrije oogst’. Hierin wordt de vriendschap beschreven tussen een jonge boswachter en een oude boer. De een als beschermer van de natuur, de ander die vrij oogst uit de natuur om zichzelf en zijn gezin van goede maaltijden te kunnen voorzien.
Een armoedig gezin, woonachtig aan de rand van de heide, dat dankzij het stropen van verse vis en wild het hoofd boven water weet te houden. De zonen van de oude boer hebben het stropen geleerd van hun vader maar wenden deze vaardigheden op een heel andere wijze aan en zij vormen de basis van een criminele organisatie. Hun werkwijze zet de vriendschap van jonge boswachter en oude stroper flink op scherp.

uit de natuur.

ISBN 9789050118743

WAT VINDEN ANDEREN VAN DIT BOEK?

Recensie van natuurpunt.be

‘Illegale jachtpraktijken zetten de vriendschap van een jonge boswachter en oude stroper flink op scherp. In deze actuele roman komen de onderliggende oorzaken en de ongunstige gevolgen van het fenomeen stroperij goed aan bod.’ 

Recensies op Bol.com

'Dit boek leest lekker weg, is onderhoudend en spannend en daarnaast lees je ook over de relatie die de hoofdpersoon heeft met zijn vriendin Marjan, wat een leuke afwisseling is in het geheel.
Ik ben niet zo'n lezer, normaal val ik na een paar bladzijden in slaap. Soms 'pakt' een boek mij echter wel en dan lees ik het achter elkaar uit. Bij dit boek was dat het geval.' (Bol.com)

André in de uitzending van Tijd voor Max

Natuurdeskundige André Donker heeft een primeur: hij heeft een boek uitgebracht met de titel Vrije oogst. Het beschrijft de vriendschap tussen een jonge boswachter en een oude boer. 

Bekijk deze aflevering hier (na het item over de prachtige oehoe's).


‘Oog in oog met de boswachter’

"Natuurontmoetingen

In Oog in oog met de boswachter neemt Nederlands bekendste boswachter André Donker u mee in zijn belevingswereld. In 28 korte verhalen, verdeeld over de vier seizoenen, beschrijft hij op sfeervolle wijze zijn ‘ontmoetingen’ met dieren, planten en mensen in de natuur. Dit prachtig vormgegeven boekje is een mooi geschenk voor natuurliefhebbers.

Een mooie recensie van Oog in oog met de boswachter vindt u in het Vogeldagboek van Adri de Groot.

Van zijn ervaringen met een stroper, het mijmeren in stilte op de hei tot het ‘temmen’ van een onwillige schoolklas, u maakt het met hem mee. André Donker gunt u niet alleen een kijkje in de keuken van het huidige natuurbeheer, maar ook in zijn eigen keuken. Elk jaargetijde sluit hij af met zijn favoriete seizoensrecept, vaak gemaakt met ingrediënten direct uit de natuur."

ISBN 978-90-77824-05-4